Thursday, February 08, 2007

Nördar i allmännhet & "kvinnliga serietecknare" i synnerhet

Om man tittar på de tjejer som valt serier som inriktning i min klass märker man vissa saker. Ingen av oss har t ex "ett vackert porlande skratt" (tror jag läste det i FRIDA nån gång, att det var så man skulle låta när man garvar...)

Våra diskussionsämnen sträcker sig från Turtles till Star Trek till Queen till Rolling Stones.
Vi tecknar serier i genrer som action, manga, cartoon, depp och Marvel. Men inte i helvete ser nån av oss ut som kvinnan på bilden. (vilket var det första resultatet av min google-bildsökning på "female geek")
Jag vet inte vad folk har för uppfattningar om oss serietecknartjejer, men... Snälla.

Jag läste i ett nummer av Galago (se på fan!) en intervju med...Henrik Bromander (inte helt säker...) där Åsa Grennwall ställer frågan "Hur känns det att vara manlig serietecknare?"
Just den meningen har liksom fastnat hos mig.
Men eftersom jag är oetablerad ( just nu, vänat ni bara, world domination is nigh) har jag aldrig haft nöjet att bli intervjuad och kanske, kanske få den mytomspunna frågan:
"Hur känns det att vara kvinning serietecknare?"


Å andra sidan, på Staffars Seriers blogg omnämns jag som en "kvinnlig Hoforselev". Vilket jag inte reagerade på först, men meningen gnagde i bakhuvudet. "Kvinnlig"? Som att det är nåt nytt att kvinnor skriver? Eller var det för att påpeka att Elin faktiskt är ett tjejnamn? Vad menas?
Tillslut frågade jag Staffan själv. Svaret blev: "Stämmer det inte? "
Och jo, *tittar ner*, brösten finns där. Men vad har det med mitt tecknande/bloggande att göra?

Så jag tog till ett av mina favoritredskap; Google. Sökte på "kvinnlig serietecknare" respektive "manlig serietecknare". Manlig serietecknare fick flest träffar (895 mot 685) men de enda träffarna som beskrev det faktiska fenomenet "manlig serietecknare" var bara två; en uppsats om serier i allmännhet och en notis om Daniel Clowes som "manlig amerikansk indie-serietecknare".

På den feminina sökningen var resultaten annorlunda, där uttrycket mer fungerade som en titel.
Borde inte fokus ligga på vad som definierar oss som serietecknare istället för hur vi är serietecknande kvinnor? Eller, har vi något sorts handikapp?




Nåja. En annan grej som orsakat vissa...frågeställningar hos mig är Loka Kanarps blogg.
Där hon, precis som jag, uttrycker sina känslor för seriefrämjandet.
Där hon, dessutom, jämställer forumet med en sekt:
http://lokakanarp.blogspot.com/2005/11/ska-alla-serier-frmjas-nej-sannerligen.html
Och det röner inga som helst protester från seriefrämjarnas sida på hennes blogg.
Medans jag får försvara min ståndpunkt och påpeka om och om igen att
"nej, Tintin är inte dåligt och nej, du är ingen gubbe".
Lustigt, inte sant? Vad beror detta på?

44 comments:

Anonymous said...

"Och det röner inga som helst protester från seriefrämjarnas sida."

Nja, det där stämmer knappast. Hennes blogginlägg kommenterades och diskuterades på SeF-forumet när det begav sig. (Eftersom SeF-forumet är öppet för alla är jag dock inte säker på hur många av dem som yttrade sig kritiskt som var seriefränjare.)

Elin J said...

Oh, det visste jag faktiskt inte. Dåligt av mig. MEN. Vad jag menade var att det inte kommenterades friskt i hennes blogg. Ska genast omfrasera.

Anonymous said...

Jag har ingen aning om varför hon inte får kommentarer, men det kanske beror på att din blogg har större publik? I alla fall har den större genomslagskraft än de flesta andra av seriesveriges bloggar. Jag skrev några kommentarer här i din blogg och genast fick jag hatbrev och illasinnade kommentarer från de gamla vanliga Sef-mobbarna. Det har jag visserligen fått förr i olika sammanhang, men detta är första gången jag får det för kommentarer till en blogg. Din blogg är het, det är bara att inse! :-) Den är i alla fall läst och jag antar att den debatt jag hört talas om ryktesvägen har förekommit på SeFs forum lär säkert ha genererat ännu mer.

Kul. Du får inse att du just nu verkar vara seriesveriges hetaste och mest infytelserika blogg. Det är du och Staffan, och just nu räknas inga andra. Inte ens det legendariska Sef-forumet (som inte ens är en blogg vd jag hört).

Elin J said...

HOHO! Fan,vad trevligt:D
Får se till att hålla viss standard då...

Mikke said...

Gjorde också Goggle-testet, med lite annorlunda resultat.

Jag tror dock att vi inom några år kommer sluta använda uttryck som kvinnlig serieskapare. Men jag tror att flera som använder sig av det är serieskapare själva, det är inte bara media etc.

Elin J said...

Men! Hur kunde det bli så? Vi har iaf point. Men jag ser mig inte som kvinna i första hand. Och ditt inlägg fick mig att inse att jag har inga serier som är skapade av kvinnor i min ägo. Borde jag oroa mig?

Mikke said...

Nej, det är nog ett sundhetstecken :)

Anonymous said...

Själv tycker jag om Lokas blogg och kommenterar den då och då. Men du bloggar oftare än hon och är bättre på att svara på kommentarerna. Kanske en delförklaring till att din ger upphov till mer diskussion. Du är liksom mer inbjudande till det. (I en positiv bemärkelse, alltså.)

Jag tror liksom Mikke att könsbaserade epitet som "kvinnliga serieskapare" med tiden kommer att försvinna, men det lär dröja. I Seriewikin har vi fört diskussioner om hur begreppet bör hanteras och ännu inte kommit fram till någon egentlig konsensus. Är det främjande att lista hur många kvinnor som gör serier eller onödigt etiketterande? Själv lutar jag åt det senare, men jag velar och fortsätter fylla i listan ändå...

För att öppna en bortglömd maskburk bifogar jag här länkarna till kommentarerna om Lokas gamla debattinlägg:

http://forumet.serieframjandet.se/viewtopic.php?id=910

http://forumet.serieframjandet.se/viewtopic.php?id=960

Döm själva om reaktionerna var rättvisa eller orättvisa eller bådadera.

/ola

Anonymous said...

Nu lovade jag att inte skriva mer i din blogg men eftersom du ställer en fråga som jag lämpligen bör besvara då det var jag som drog in ditt blogginlägg i forumet och det var jag åtminstone var med och drog in Lokas blogginlägg. Dessutom var det jag som kastade första stenen här.

Orsaken till att jag kommenterade ditt inlägg var därför att jag ansåg att det innehöll sakfel. Jag känner inte Loka personligen men jag har förstått sepass att hon inte gärna släpper något sakfel. I övrigt innehåller både ditt inlägg och hennes sådant som jag kan hålla med om och sådant jag inte håller med om. Men det är ju på åsiktsplanet.

För övrigt får du kalla mej gubbe om du vill, jag är ju en av forumets fyra femtiplussare. Min invänding var alltså att du påstod att forumet bara bestod av gubbar, men de flesta på forumet är yngre. Man får också tycka att Tintin är dålig om man vill, du påstod att vi bara diskuterade Tintin (och Barks), vilket jag anser är ett faktafel. Vad du tycker om Tintin är din ensak.

I övrigt tycker jag att din blogg är trevlig, den nya bannern är jättesnygg och jag ska titta efter lite extra när jag ser någon serie som du gjort.

mvh Forsmark

Basse said...

Du: "Vad jag menade var att det inte kommenterades friskt i hennes blogg."

Kanske för att hennes blogginlägg var så uppenbart felaktigt att de flesta bara mötte den med en axelryckning?

Jösses. En massa av ämnen som behandlas på SeF's forum intresserar mig inte överhuvudtaget, men jag läser inte dem utan de jag vill, och öppnar trådar om sådant jag tycker att är intressant. Jag är främst intresserad av alternativ/undergroundserier, men det hindrar mig inte från att inse nyttan av att ha ett forum där många olika intressegrupper möts. Förvånansvärt nog använder t.ex. både Bamse- och undergroundtecknare samma tusch och papper...

Mitt självförtroende tål dessutom att någon associerar mig med folk som är intresserade av äventyrsserier från 1940-talet. Att inte klara av detta luktar mest fjortiselitism. Jösses!

Sebastian

Anonymous said...

Att få epitetet "kvinnlig" före sin yrkestitel beror på en jobbig mansdominans i branschen och därför skruvar man liksom på sig lite inför det. Ja, det känns som att fokus tas från de faktiska prestationerna och läggs på ens könstillhörighet och även om detta görs som något positivt så känns det fel.
Det motsvarande kan förstås också hända, som när man ser ett nyhetsinslag där reportern säger "Lasse är en manlig sjuksköterska", som att vi inte redan hade nog signaler om att Lasse tillhör manssläktet, utan måste undanröja alla tvivel. Är en "kvinnlig serietecknare" något annorlunda än en serietecknare och är en "manlig sjuksköterska" något annorlunda än en sjuksköterska? Nej, inte alls. Jag tycker därför det skulle vara skönt att slippa beteendet där man inleder presentationen av en yrkesutövare med att presentera deras kön, eftersom att det lägger fokus fel.

/Malin

Unknown said...

Borde ha svarat på det här tidigare men andra saker har kommit emellan.

Det var egentligen två anledningar till att jag skrev "kvinnlig hoforselev". Den största anledningen var att jag inte hittade ditt efternamn och formuleringar som "Elin som går på Hofors serieskola" kändes lite småskoleaktigt.

Sedan så tyckte jag mig se ett mönster med en ung kvinna tar ton gentemot seriefrämjandets forum även om jag var alldeles för lat att skriva ut den.

Givetvis hade det varit bättre om jag kunnat svara bättre på din fråga direkt men jag har haft det lite hektiskt och därmed blev svaret kort.

Stef Gaines said...

Åh jävlar vad jag ville kommentera detta när jag började läsa, och sen ännu mer när jag läste mer, och ja nu kommer det!

GISSA varför jag inte använder mitt fullständiga namn? :D Nu vågar jag inte kalla mig etablerad, men precis som DU tecknar jag strippar för en tidning, och min tidning skaffade ett forum för något år sen, då kidsen som läste serien tillslut startade en tråd "Är Stef kille eller tjej?" Väldigt fashinerande att se deras funderingar, en läsare hävdade bestämt att jag var varken eller. Alltså, ingen hermafrodit utan något annat väsen. Hehe, men ja, iallafall, jag skrev ner vad jag var och det här med att inte vilja läsas pga sitt kön. De flesta tyckte att det var rätt onödigt, men det är så skönt att slippa det.

När jag och Yvette skulle representera skolan på en mässa fick vi såklart frågan om det här med ett "yrke där majoriteten är män", vaddå majoriteten är män?! De flesta serietecknare jag ser upp till och läser en massa serier av är kvinnor, och som om det spelar någon roll. Jag förstår de här japanska serietecknarna som vägrar visa sig eftersom de vill att läsarna ska läsa SERIERNA, inte "serierna av X".

Malin Biller gjorde ju en seriekrönika i B&B om att lådsas vara man för att få serier lästa, eller något. Själv hoppas jag att uppnå det där "varken eller" som han på forumet sa.

Inte som att dam skäms över att vara tjej (hoho, jag menar, det är ju jättekul att leka med sina bröst), men det är bara en sån onödig detalj när man vill visa upp sitt FANTASTISKA SKAPANDE! XD

Nu fick ju Loka en del kommentarer enligt inläggen här, men skit i det, att du (och jag) får ris men inte hon är ju såklart för att hon är malmö:it och vi är hoforsbor!!1one!



lol

Nickan said...

Stef:
Ett känt svenskt barnboksförlag var väldigt intresserade av mina illustrationer för några år sedan. De hade berömt mig via mejl och bad mig komma upp till Stockholm för ett besök. Men när jag kom dragandes på min portfolio och det visade sig att "Nickan" var en man och inte en kvinna, blev de märkbart besvikna och hänvisade mig istället till konkurrenten.

Elin J said...

Ursakta drojsmalet for svar:

Forsmark: Sa nar Loka sager att det bara ar gubbar som diskuterar Tintin ar det fakta, men nar jag gor det ar det sakfel? Orkar jag diskutera vidare? Nej.

StigEmils:
Sant. Valet ar ju ens eget ang vilka tradar man gar in pa.

Malin:
Ja.

Staffan:
Alltsa, jag tog inte illa upp. Men jag borjade ju undra...Men tack for svar nu, iaf.

Stef:
Jo, jag vet ju att du har den intentionen med hur du presenterar dig med ditt namn, och jag forstar ju, fastan det borde vara onodigt.

Sen vet jag inte om det ar for att hon ar fran Malmo...Kanner mig lite skeptisk till det, dock misstanker jag att det kan vara for att hon ar mer etablerad.

Nickan:
WOW! Kanns 'bra' att det faktiskt ar sa at bada hallen, men...Harregud. Fan vad tragiskt.

Stef Gaines said...

nickan: AAaAaAaArgh!!
Så ska det ju inte vara! Alla tecknare borde anställas via internet eller något så att det verkligen inte blir en del av meriten. Jag menar, jag vill ha ett jobb för att jag är bra, inte för att jag hade turen att födas med ett kön folk tror är underrepresenterat.

Men tog du upp det där med Svenska Tecknare? För det går väl?

Elin: Det där med Malmö var ett skämt ^^;

Ainur Elmgren said...

Bra skrivet, Elin. Jag kan väl bara bidra med mina egna erfarenheter.

Jag blev för ett tag sen intervjuad av en studenttidning i egenskap av serietecknare - trodde jag. När jag sedan fick läsa artikeln, handlade det om en *kvinnlig* serietecknare. Jag blev kallad för "sagotant" eftersom jag bröt på finska (jag borde aldrig ha sagt något om mitt ursprung, eftersom hon inte kunde gissa själv var min accent kom ifrån). Visserligen hade jag inget "porlande" skratt, men att jag skrattade då och då, förtjänade visst att dokumenteras utförligt. Eftersom artikeln inte har kommit ut än, vill jag inte gå in på den närmare. Men jag blev ganska ledsen, därför att intervjuaren själv var tjej och serieintresserad. Varför var hon tvungen att skriva på det viset? Är folk verkligen så omedvetna? Till slut skyller man på sig själv - var jag tvungen att ha på mig den där blommiga klänningen, hade jag inte kunnat komma i jeans och Motörhead-tshirt i stället...

Å andra sidan kan man inte utgå från att folk kan tolka en på rätt sätt. Jag skulle nog ha uppträtt på ett annat sätt gentemot en manlig intervjuare - jag har ju mina egna fördomar och utgår från att man måste vara mer "seriös" och strikt mot män... Vi lever inte i den bästa av världar. Men ibland känner man sig lite lurad...

Stef: Det är kul (och pedagogiskt) att låta folk gissa. Jag har fått en del roliga reaktioner av folk som tror att jag är kille (Einar??).

Anonymous said...

[url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-cialis.jpg[/img][/url][url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-viagra.jpg[/img][/url][url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-levitra.jpg[/img][/url]
[b]ACHAT CIALIS GENERIQUE[/b]
[url=http://www.mmagame.com/forum/viewtopic.php?t=365]Achat Sialic[/url] - ACHAT CIALIS GENERIQUE ENLIGNE
[b]achat cialis enligne[/b]
http://crhsesaprn.hqforums.com/vp23.html
[b]cialis prix[/b]
[url=http://hefeiexpat.com/forum/index.php?topic=383.0]cialis vente libre[/url] - tadalafil generique
[b]ACHAT CIALIS GENERIQUE BON MARCHE[/b]
http://www.700musers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=588
[b]Cialic[/b]
[url=http://www.lookupamerica.com/board/index.php?showtopic=1666]Achat Tadalafil 10mg[/url] - cialis europe
[b]Achat Sialic[/b]
[b]Acheter Sialic[/b]
[url=http://www.proton-tm.com/board/viewtopic.php?p=1679]achat cialis[/url] - cialis meilleur prix
[b]acheter du cialis[/b]
[b]Tadalafil 20mg Acheter[/b]
[url=http://hellskitchenonline.com/phpBB3/viewtopic.php?f=3&p=28968]cialis[/url] - Achat Tadalafil 10mg
[b]achat cialis[/b]

Anonymous said...

I just jailbroke my Iphone. And does anyone know how to add a video camera to my iphone. Because i heard that you can film using your camera once you jail break your iPhone.



________________
[url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

Anonymous said...

legend of zelda dating sim [url=http://loveepicentre.com/]single parent online dating[/url] singer dating personal http://loveepicentre.com/ teen dating websites

Anonymous said...

http://realestateplays.com/syndicate/viewtopic.php?p=297538#297538 http://www.fak-online.de/phpBB2/viewtopic.php?p=948499#948499 http://foro.shellsec.net/viewtopic.php?p=337102#337102 http://freewebmastergoods.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=161334
http://forum.geotorrents.com/index.php?showtopic=560451 http://www.tamizhtinseldreams.com/TTDForum/viewtopic.php?f=9&t=204347 http://thefield.co.kr/bbs//zboard.php?id=download&page=1&page_num=10&select_arrange=headnum&desc=&sn=off&ss=on&sc=on&keyword=&no=4397&category= http://www.isaslag.com/forums/index.php?showtopic=7856
http://www.australiaivf.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=51996 http://www.amkcarbon.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=9084 http://yrpc.ebai.ca/forum/viewtopic.php?p=38914#38914

Anonymous said...

http://www.thirtyyearproject.com/forum/viewtopic.php?pid=21350#p21350 http://wiiwhore.com/viewtopic.php?f=2&t=23794 http://corinthiancasuals.bcurrant.com/forum/viewtopic.php?p=40038#40038 http://kayakdayton.com/forum/index.php?topic=83135.new#new
http://www.speed-voip.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=21625 http://killvirus.org/index.php?topic=1106.new#new http://www.group101spots.com/board/board.cgi?action=display&num=2896 http://themegatrondon2.com/ForumOLD/viewtopic.php?p=40855#40855
http://www.larutalugones.com/foro/viewtopic.php?f=14&t=9280 http://vipforum.19.forumer.com/viewtopic.php?p=35748#35748 http://forum.nemesispb.com/viewtopic.php?f=15&t=59878

Anonymous said...

historical facts about kidney stones [url=http://usadrugstoretoday.com/products/viagra-professional.htm]viagra professional[/url] super drug force multiplier http://usadrugstoretoday.com/products/cefadroxil.htm how to respond after heart attack http://usadrugstoretoday.com/categories/artrite.htm
health curiculum [url=http://usadrugstoretoday.com/products/levaquin.htm]levaquin[/url] dental golf [url=http://usadrugstoretoday.com/products/stop-smoking.htm]photoshop smoke tutorial[/url]

Anonymous said...

victorian racing club http://eautoportal.in/buick/heater-motor-for-buick volkswagen organigramm
[url=http://eautoportal.in/auto-net/auto-parking-aids]caliper cover volkswagen[/url] mercedes floor mats [url=http://eautoportal.in/bentley/bentley-viewer]bentley viewer[/url]
nashville ga dodge http://eautoportal.in
[url=http://eautoportal.in/chrysler/chrysler-grand-voyager]hayward california automobile auction[/url] mercedes damaged salvage [url=http://eautoportal.in/ducati/alice-ducati]alice ducati[/url]
taking auto complete off a computer http://eautoportal.in/aprilia/aprilia-750
[url=http://eautoportal.in/ford-auto/ford-pickup-dealers-in-neb]mercedes benz 2008 ml320 parts[/url] mercedes c350 sport reviews [url=http://eautoportal.in/gmc/speakers-for-gmc]speakers for gmc[/url]

Anonymous said...

floershem shoes http://topcitystyle.com/gucci-page8.html aravon comfort shoes [url=http://topcitystyle.com/trussardi-men-brand11.html]woman shirt tie fashion photos[/url] list of interior designers
http://topcitystyle.com/prada-men-apos-s-suade-leather-shoes-grey-item2487.html orthopedic shoes [url=http://topcitystyle.com/sky-blue-long-sleeve-tops-color96.html]jacksonville shoes[/url]

Anonymous said...

toddler boys shoes http://topcitystyle.com/gray-armani-color99.html chaps ralph lauren zacka [url=http://topcitystyle.com/prada-dress-shirts-brand10.html]amanda shoes[/url] blueprint designers
http://topcitystyle.com/navy-blue-and-white-men-color171.html yellow clothes dye [url=http://topcitystyle.com/multicolored-button-down-tops-shirts-color13.html]ross clothes[/url]

Anonymous said...

hand made clothes http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=59 radical fashion [url=http://topcitystyle.com/tommy-hilfiger-long-sleeve-sport-top-for-men--item1251.html]denny klein hydrogen technologies[/url] lauren jackson alpha
http://topcitystyle.com/48-pullover-size1.html floershem shoes [url=http://topcitystyle.com/gucci-luxury-long-sleeve-polo-shirt-for-women--item1197.html]dj clothes[/url]

Anonymous said...

spiritual travel book publishers http://xwa.in/airline/northwest-airline-flight-reservation any good ways to track or label my travel bags
[url=http://xwa.in/maps/crack-maps-license-for-nokia-n95]primelink travel insurance[/url] high tech travel trailer [url=http://xwa.in/disneyland/disneyland-paris-sing-along-on-dvd]disneyland paris sing along on dvd[/url]
roadrunner travel trailers rv http://xwa.in/adventure/ardmore-leisure-adventure-centre
[url=http://xwa.in/disneyland/disneyland-annual-pass-alendar]olde travel trailors[/url] tiny travel trailer arizona [url=http://xwa.in/plane-tickets/cheap-plane-tickets-to-manila]cheap plane tickets to manila[/url]
nsu travel policy http://xwa.in/tourism/tourism-in-latin-america cheap insurance ohio travel [url=http://xwa.in/cruises/free-air-fare-with-royal-cruises]free air fare with royal cruises[/url]

Anonymous said...

savage movie [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-conspiracy/29874database/]Conspiracy[/url] breach movie [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-ep.-32-a-37/6017database/]Ep. 32 A 37[/url]
kiss the bride movie [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-there-will-be-blood/4481database/]There Will Be Blood[/url] movie titled network [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-casino-royale/29789database/]Casino Royale[/url]
the shawshank redemption movie review [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-150-cartoon-classics/6966database/]150 Cartoon Classics[/url] mr deeds movie on rapidshare [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-meet-the-spartans/13060database/]Meet the Spartans[/url]
what was john waynes first movie called [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-iron-man/3656database/]Iron Man[/url] fx movie [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-never-back-down/3986database/]Never Back Down[/url]

Anonymous said...

teddy bear clothes http://luxefashion.us/?action=products&product_id=2500 boys clothes [url=http://luxefashion.us/gaudi-shorts-and-capri-brand54.html]fashion myspace graphics[/url] circa kidsshoes
http://luxefashion.us/36-jeans-size14.html circuit city clothes [url=http://luxefashion.us/34-women-size25.html]flattering clothes for plus size women[/url]

Anonymous said...

pat benetar heart breaker year released [url=http://usadrugstoretoday.com/products/lozol.htm]lozol[/url] ectopic left kidney http://usadrugstoretoday.com/products/ed-discount-pack-3.htm
venom diet pills [url=http://usadrugstoretoday.com/products/femara.htm]femara[/url] untamed heart music [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/hypnotherapie.htm ]economic costs of diabetes in the us in 2007 [/url] aboriginal medicine
native american drugs [url=http://usadrugstoretoday.com/products/retin-a-0-05-.htm]Buy Retin-A 0.05% Low prices, side effects, interactions[/url] breast cancer community resources http://usadrugstoretoday.com/products/celebrex.htm
billy cook breast collar [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/hipnoterapia.htm]hipnoterapia[/url] herpes like genital sores [url=http://usadrugstoretoday.com/products/lamisil.htm ]diabetes low reading [/url] plane stress plane strain

Anonymous said...

latest hallucinating drug [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/i.htm]No prescription online pharmacy[/url] asian breast sex stories http://usadrugstoretoday.com/products/coreg.htm
haunted parkview behavioral health [url=http://usadrugstoretoday.com/products/brand-tamiflu.htm]brand tamiflu[/url] tadalafil generic equivalent of viagra [url=http://usadrugstoretoday.com/testimonials.htm ]fight depression [/url] lars medicine
rogers gourmet coffee and tea market [url=http://usadrugstoretoday.com/products/karela.htm]karela[/url] diabetic desserts and snacks made with splenda http://usadrugstoretoday.com/products/trimox.htm
stanford hiv drug resistance database [url=http://usadrugstoretoday.com/bestsellers.htm]Pharmacy bestsellers[/url] what drugs are used to treat hypertension [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/stop-smoking.htm ]linear sebaceous nevus syndrome [/url] peelign skin on penis

Anonymous said...

designer cabinet hardware http://www.thefashionhouse.us/?action=products&product_id=1703 news in the fashion industry [url=http://www.thefashionhouse.us/purple-shirts-color37.html]fashion tote bags[/url] sexy shoes
http://www.thefashionhouse.us/leather-shoes-page15.html running shoes [url=http://www.thefashionhouse.us/accessories-men-underwear-type5.html]how to wear fashion head wrap scarf[/url]

Anonymous said...

heart cyst on embroyo [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/c.htm]Online Drugstore[/url] nock out drugs http://usadrugstoretoday.com/products/lipitor.htm
marysville health club [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/erektile-dysfunktion.htm]erektile dysfunktion[/url] baby zantac flavors [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/hypnotherapie.htm ]special adaptive equipment for hurlers syndrome [/url] smoking and the heart
articles on health care around the world [url=http://usadrugstoretoday.com/products/terramycin.htm]terramycin[/url] top 10 health issues in canada http://usadrugstoretoday.com/products/vitamin-c.htm
legal psychedelic drugs [url=http://usadrugstoretoday.com/products/zerit.htm]zerit[/url] costs for vein treatment in toronto [url=http://usadrugstoretoday.com/products/baclofen.htm ]pink patch diet [/url] lesiure shoot larry game vidoes

Anonymous said...

why smoking is good for you [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/dejar-de-fumar.htm]dejar de fumar[/url] ending credits song from hitman blood money http://usadrugstoretoday.com/products/kamasutra-superthin-condoms.htm
dealing with depression bible verses [url=http://usadrugstoretoday.com/products/vitamin-c.htm]vitamin c[/url] hawthorne blood presure [url=http://usadrugstoretoday.com/products/strattera.htm ]pharmacy theft [/url] herb for cholesterol
best alternative medicine [url=http://usadrugstoretoday.com/products/eurax.htm]eurax[/url] not being able to have an orgasm http://usadrugstoretoday.com/products/diflucan.htm
famous african american inventors in health [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/g.htm]No prescription online pharmacy[/url] gulf coast medical texas [url=http://usadrugstoretoday.com/products/tretinoin-cream-0-025-.htm ]smoking stove fix [/url] beach bum ice tea mix

Anonymous said...

human t cells in the blood [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/1.htm]Online Drugstore[/url] do women have penis http://usadrugstoretoday.com/products/augmentin.htm
muscle and backpain medication [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/hypnotherapie.htm]hypnotherapie[/url] smoking accessories vaporizer [url=http://usadrugstoretoday.com/products/clonidine.htm ]penis tatoo of puff the magic dragon [/url] operating room drugs sodium bicarbonate
how to give my girlfreind an endless orgasm [url=http://usadrugstoretoday.com/products/maxaman.htm]maxaman[/url] muscle blog http://usadrugstoretoday.com/categories/ayuda-para-dormir.htm
how to measure bacteria [url=http://usadrugstoretoday.com/products/copegus.htm]copegus[/url] levels of catecholamines and depression [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/gum.htm ]weight loss diet patch rapid [/url] tandem heart p vad

Anonymous said...

mcpherson travel agencies http://xwl.in/tourist/tourist-train-texas greece travel site map
[url=http://xwl.in/cruise/music-in-high-places-cruise]serro scotty travel trailers[/url] travel tips czech republic [url=http://xwl.in/lufthansa/japan-asia-airways-frequent-flyer]japan asia airways frequent flyer[/url]
travel agenciesin kenya http://xwl.in/map/how-to-use-a-road-map
[url=http://xwl.in/tours/star-tours-broadway]rome italy travel[/url] froesch travel [url=http://xwl.in/hotel/hotel-bellagio]hotel bellagio[/url]
tennenbaum travel http://xwl.in/flight/ontime-flight-information american journal of nursing travel nursing companies [url=http://xwl.in/cruises/princess-cruises-naples-fl]princess cruises naples fl[/url]

Anonymous said...

http://xwv.in/pamelor/pamelor/and/nerve/pain
[url=http://xwv.in/loratadine/loratadine/for/allergy]salumed pharmacy[/url] university of north carolina school of medicine [url=http://xwv.in/labetalol/labetalol/linked/with/male/infertility]labetalol linked with male infertility[/url]
levitra mail order http://xwv.in/kamagra/kamagra/in/the/uk
[url=http://xwv.in/nervousness/can/nervousness/make/you/nauseated]negative alcohol drug effects[/url] what is a formulary drug [url=http://xwv.in/naproxen/naproxen/medication]naproxen medication[/url]
what drug did elvis use the most http://xwv.in/osteoporosis/the/center/for/osteoporosis/and/metabolic/bone/disease
[url=http://xwv.in/lipitor/lipitor/handicapped]ebay co uk kamagra sildenafil site viagra[/url] effect of drugs to athletes [url=http://xwv.in/oxcarbazepine/oxcarbazepine/300mg]oxcarbazepine 300mg[/url] erectile dysfunction clinics phoenix [url=http://xwv.in/tramadol/what/is/tramadol/with/acetaminophen]what is tramadol with acetaminophen[/url]

Anonymous said...

free shipping mens bowling shoes http://topcitystyle.com/black-grey-roberto-cavalli-color24.html wooden shoes lyrics [url=http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=2496]proffesional interior designers in dublin[/url] mootsies tootsies shoes
http://topcitystyle.com/xl-tops-shirts-with-colar-size6.html buzz off clothes [url=http://topcitystyle.com/long-sleeve-tops-category6.html]able dye prom shoes wedding[/url]

Anonymous said...

http://xpv.in/cialis/which-is-better-viagra-levitra-cialis
[url=http://xpv.in/cipro]femara as a ovulation drug[/url] encyclopedia of stupid drugs [url=http://xpv.in/quetiapine/exceleration-of-quetiapine-dossage-eps]exceleration of quetiapine dossage eps[/url]
walgreens drugstores http://xpv.in/dosage/horney-goat-weed-dosage
[url=http://xpv.in/celexa/celexa-and-congestion]drug abuse skits for children[/url] what is ssris drugs [url=http://xpv.in/cetirizine/buy-cetirizine-reactine]buy cetirizine reactine[/url]
active ingredient of clopamon drug in dogs http://xpv.in/anacin/generic-anacin
[url=http://xpv.in/ranitidine/stability-of-ranitidine-hydrochloride-in-water-for-injection]meletonin blood pressure drugs[/url] why difficult to synthesize antiviral drugs [url=http://xpv.in/doxycycline/what-is-doxycycline-used-to-treat]what is doxycycline used to treat[/url] southbeach rejuvenation pharmacy [url=http://xpv.in/amoxil/delayed-allergic-reaction-to-amoxil]delayed allergic reaction to amoxil[/url]

Anonymous said...

movie rocket science 08210 [url=http://moviestrawberry.com/films/film_quills/]quills[/url] brittany murphy movie about meth http://moviestrawberry.com/films/film_the_young_one/ harry potter movie out on dvd
flying scotsman movie brisbane [url=http://moviestrawberry.com/films/film_thief_of_hearts/]thief of hearts[/url] movie the new guy http://moviestrawberry.com/films/film_uptown_girls/ rundown movie
simple movie star stencil [url=http://moviestrawberry.com/films/film_kidulthood/]kidulthood[/url] deep water movie
free celebtity nude movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_marine/]the marine[/url] the time peace leonardo wor in the movie http://moviestrawberry.com/films/film_a_fish_called_wanda/ simpsons movie create a character
steps to take to start in the movie production industrie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_klute/]klute[/url] murder movie tracklist http://moviestrawberry.com/easy-downloads/letter_D/?page=7 movie set production company california new york

Anonymous said...

free horror movie theme music [url=http://moviestrawberry.com/films/film_convoy/]convoy[/url] movie review on halloween http://moviestrawberry.com/films/film_blackadder_goes_forth/ toad in the x men movie
solid geometry movie download [url=http://moviestrawberry.com/films/film_hangin_with_the_homeboys/]hangin with the homeboys[/url] salvation the movie http://moviestrawberry.com/films/film_life_is_hot_in_cracktown/ new john lennon movie
the miracle the movie reviews [url=http://moviestrawberry.com/films/film_jesus_christ_superstar/]jesus christ superstar[/url] pride and prejudice movie download
charlies angels movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_hellbound_hellraiser_ii/]hellbound hellraiser ii[/url] movie releases by date http://moviestrawberry.com/hqmoviesbyyear/year_1985_high-quality-movies/?page=2 mature free movie
movie review air force one [url=http://moviestrawberry.com/films/film_private_parts/]private parts[/url] best jackie chan movie of all time http://moviestrawberry.com/films/film_internal_affairs/ western movie theme songs

Anonymous said...

the beast movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_home_made_home/]home made home[/url] the movie whisper http://moviestrawberry.com/films/film_steppin_the_movie/ famous american movie directors
quotes from the notebook movie grease [url=http://moviestrawberry.com/films/film_letters_from_a_killer/]letters from a killer[/url] torrent glastonbury the movie http://moviestrawberry.com/films/film_mickey_down_under/ uglies movie cast
movie dvd label [url=http://moviestrawberry.com/films/film_who_do_you_think_you_are/]who do you think you are[/url] movie sounds thewarriors
the ring movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_our_man_flint/]our man flint[/url] the simpsons movie bad guy http://moviestrawberry.com/films/film_virus_undead/ hot dog movie
what movie won the academy award for best movie in 1962 [url=http://moviestrawberry.com/films/film_urban_cowboy/]urban cowboy[/url] exxtreme couples movie http://moviestrawberry.com/films/film_dark_blue_70/ movie review on shoter

Anonymous said...

b movie torn blonde riding in bed [url=http://moviestrawberry.com/films/film_churchill_the_hollywood_years/]churchill the hollywood years[/url] anatasia movie review http://moviestrawberry.com/films/film_house_on_haunted_hill/ online adult movie free
gay movie clipz [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_lena_baker_story/]the lena baker story[/url] avatar last airbender movie http://moviestrawberry.com/hqmoviesbygenres/download-genre_animation-movies/?page=11 movie animator
only movie theaters [url=http://moviestrawberry.com/films/film_unstable_fables_3_pigs_a_baby/]unstable fables 3 pigs a baby[/url] you are not alone movie trailer
zelda the movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_hidalgo/]hidalgo[/url] sony nigam song aur pyar ho gaya movie download http://moviestrawberry.com/films/film_the_world_is_not_enough/ carmel ny movie theater
the bridge movie theater [url=http://moviestrawberry.com/films/film_freezer_burn_the_invasion_of_laxdale/]freezer burn the invasion of laxdale[/url] free download slither hollywood movie http://moviestrawberry.com/films/film_ong_bak_2/ why should people watch the movie babel