Thursday, January 25, 2007

Hall of shame.

Snubblade in på Seriefrämjandets forum, och hittade det här:
<-------


Jag har ju uttryckt mina känslor för Seriefrämjandet förr här i bloggen;

"Har inte bögat vid datorn på jättelänge, och jag har ibland benägenheten att ge mig in på Seriefrämjandets forum.Jag är inte medlem på seriefrämjandet (är på något sätt övertygad om att en liten bit av mig skulle dö om jag gjorde det.)

Varför?Jo, för att såhär ligger det till: Seriefrämjandets forum är den största klubben för inbördes beundran jag NÅGONSIN sett.Hela forumet verkar består av 90% äldre besserwissrar som älskar att diskutera Tintin och Carl Barks.
De resterande 10% är antingen aspirerande yngre serietecknare som vill få in en fot i branschen eller ambitiösa serieälskare i största allmännhet."


Har jag ändrat åsikt? Nej, det har jag inte. Men gratisreklam tackar jag för!
Stef ska också ha tack för att hon tipsat om mig, men henne känner jag ju;)

Sen är ju frågan vad "roliga åsikter" betyder. Jag brukar säga att nynazister har "roliga åsikter" men, jag menar ju inte att jag får skrattanfall när de framför dem, precis.

I övrigt är det rätt mycket som händer just nu, sitter och jobbar med vårens projekt, kanske har något att visa upp av det de kommande dagarna. Inte haft tid att blogga om något specifikt serieämne, för det är så mycket att tänkas på just nu. Både jobbmässigt och privat.

Den största frågan just idag ( som är totalt serieorelaterad ) är:
Varför ställer varken Lambiel eller Pluschenko upp i Konståknings EM?

30 comments:

Anonymous said...

FUCKFUCKFUCK. Trots påminnelse från en kompis glömde jag hel bort konståknings-EM. Slutskaya! Argh!

Anonymous said...

Hrm. Jag vet inte exakt hur du definierar äldre, men sätter man en gräns vid femtio så utgör jag en tredjedel av forumets äldre. Göran Ribe har nog aldrig nämnt Tintin på forumet, Magnus Knutsson kan ha gjort det någon gång. Jag kan ha nämnt både Tintin och Carl Barks vid flera tillfällen.

Jag är förstås alldeles oerhört ledsen för det inträffade.

Fina serier du tecknar förresten.

Med vänlig hälsning
Åke Forsmark - äldre person.

Anonymous said...

Jag misstänker starkt att för unga människor är även vi över 40 "äldre", Åke.

Tråkigare vore ju om sagda unga människor inte skulle vilja läsa Tintin eller Barks för att de är för "gamla", eller något dylikt. Det vore ju som att vi skulle vägra läsa Jason eller Mark Beyer för att de tecknar "för fult".

(Själv läser jag dock inte Beyer, för han tecknar så förbannat fult.)

Anonymous said...

Och vad är du då? 40? (Okej...44, HSKA?)

Men de hära Sol, Wakuran och vad de heter. De kan väl inte vara över trettio? Ola Hellsten är väl kanske över tretti. Hammarlund borde vara över förtio.

Men hursomhelst. Vill ni unga flickor runt tjugo har inlägg skrivna av unga flickor runt tjugo så får ni väl skriva dem själva. Jag kan ju inte gärna göra det åt er. Så kanske jag får ägna mej åt mitt gammelmansgaggande om de hårda krigsvintrarna.

Elin J said...

Göran och Åke:
Jag generaliserade visst lite i det tidigare inlägget, my bad. Har absolut inget emot Tintin eller Carl Barks - jag gillar dom jättemycket.

Det var Hergé och co, tillsammans med Fantomen, Agent X9 och Seriemagasinet från 80-talet som fick min kärlek till seriemediet att blomma ut.

Men, det verkar som att "de äldre" (titta, nu generaliserar jag igen:P) verkar ha fastnat i sina gamla rutten och pratar lite för mycket om vad som var snarare än avd som är och vad som är PÅ VÄG.


Ang:
"Vill ni unga flickor runt tjugo har inlägg skrivna av unga flickor runt tjugo så får ni väl skriva dem själva."

Jag gör det. HÄR. Och det visar sig ju (nuförtiden) vara minst lika effektivt som att uttrycka vad jag tycker på SeFs forum.

Och, Åke, tack för berömmet.

Elin J said...

PHPH:

Jag vet. Helt sjukt. Slet mig i håret i förrgår för att jag missade sammandraget, men till min stora glädje gick det i repris igår. Fast, ingen Lambiel eller Pluschenko. Var inne på Lambiels hemsida där jag till min stora fasa fick läsa:

"At the moment, he is not motivated enough to compete. He doesn't have that fire in him and needs a bit of time for himself. "

WTF! Man får se honom typ EN GÅNG PER ÅR!!! Han borde göra detta, för min skull...men icket. I could bring his fire back...

Anonymous said...

"Jag gör det. HÄR. Och det visar sig ju (nuförtiden) vara minst lika effektivt som att uttrycka vad jag tycker på SeFs forum."

Jodå. Med den äran.

Folk gör naturligtvis som dom vill. Men jag har sett liknande inställning tidigare hos andra unga kvinnor som hellre verkar vilja uttrycka sej i egna bloggar än att delta i diskussionen, vilket jag kan tycka är lite tråkigt. Det enda receptet jag sett är att vi gamla gubbar (män över 13 år) ska träda tillbaka. Nu har jag och en del andra gamla uvar varit relativt frånvarande från forumet sista halvåret, men det har snarare resulterat i allmän nollaktivitet, så jag tror inte på det receptet.

Elin J said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Elin J said...

Om jag inte missminner mig, beror den kvinnliga frånvaron på forumet på att vissa inslag av sexism tycks ha infunnit sig i er lilla värld.

Hade det nu funnits ett intresse hos mig att gå med i ert diskussionsforum, hade jag sannerligen gjort det. Nu finns det intresset inte hos mig, eftersom att diskussionerna som verkar föras på SeF leder nån vart, ett tag. Fine. Men de inslag av interna kommentarer som folk som är tjenis med varandra, lägger in i diskussionerna är av nollintresse för min del.

Sen att ni visar intresse för mig...ok.Det är en sak.
Men, jag skulle uppskatta om min blogg inte blir ett nytt forum för div SeF-desertörer.
Att ni ifrågasätter mig, lillar mig och överdriver det jag skriver, är en annan.

Anonymous said...

Själv tycker jag inte att jag vare sig "lillat" dig eller överdrivet vad du skrivet -- men om du tycker att jag är taskig mot dig ska jag naturligtvis inte posta mer; det är ju trots allt ditt forum, inte mitt.

Anonymous said...

Oops, sorry, glömde signera. Ovanstående skrevs alltså av mig.

Elin J said...

Göran: Det var inte dig jag syftade på.

Anonymous said...

Om man påstår saker så är åtminstone jag skaffad så att jag gärna vill påpeka om jag tycker att det är helt uppåt väggarna (oma jag på något sätt är inblandad), som att det mest skulle vara äldre personer på forumet. Jag är inte heller klar över vilka inslag av sexism det handlar om, inte heller förstår jag hur jag skulle lillat dej men jag ska inte skriva mer.

Anonymous said...

Om man påstår saker så är åtminstone jag skaffad så att jag gärna vill påpeka om jag tycker att det är helt uppåt väggarna (oma jag på något sätt är inblandad), som att det mest skulle vara äldre personer på forumet. Jag är inte heller klar över vilka inslag av sexism det handlar om, inte heller förstår jag hur jag skulle lillat dej men jag ska inte skriva mer.

Anonymous said...

Har också funderat på det...
Saknar verkligen Plushenko i EM!! Han har förvisso redan vunnit alla priser som går att vinna 0_o;

Anonymous said...

hej!

jag älskar verkligen hur du tecknar och har hängt på din blogg ett tag. som beundrare av fenomenet elin blev jag tvungen att göra lite fanart! inte i närheten av det du gör men ändå :)

bilden syns om du klickar på namnet :)

- en av dina många beundrare

Elin J said...

Åke:
Som jag tidigare sagt, jag generaliserade. OK? Vet inte hur många gånger jag måste klargöra det?

Förlåt, som jag uppfattar det finns det inslag av sexism. Du kanske inte uppfattar det så, men...Jag vet inte, det kanske är ett 'problem' tjejer in min ålder har. Vi kan ju vara så fruktansvärt känliga och känner ett stort behov att att vara så jäkla PK hela tiden:P

Den största anledningen till att jag undviker SeFs forum är just detta; jag skriver inte för att starta debatt, okej? Jag skriver för mitt eget kära nöjes skull.
Hade jag velat argumentera med förståsigpåare på SeF hade den här diskussionen ägt rum på den domänen.

Elin J said...

Hemlig beundrare:

Ojojoj, vad kombinationen hybris/paranoia kan göra med en människa... Som att det inte var illa nog. Till råga på allt är jag ju fruktansvärt nyfiken. Trodde att det var min "inkhubby" som hade skojat med mig, men han är ju inte särskilt hemlig:P

Ge mig en ledtråd till vem du är så jag kan sova på nätterna, ok?

Gabbi:

Jo, han är ju gammal i gamet, men det är Lambiel som får mitt hjärta att klappa lite snabbare. Joubert funkar som substitut...ett tag. Men missen han gjorde...fick mig att längta efter min ryss och min fagre schweizare...( det här är tamejfan ett historiskt ögonblick: Elin pratar sport!!)

Tanja Suhinina said...

Om PK och "tjejer i vår ålder".

Jag upplever det som att man som tjej nuförtiden antas kunna tåla sexistiska uttalanden och sånt för att vaddå, det är ju på skämt och vill man va en av grabbarna, så... Och jag upplever det som att de flesta tjejerna i "nördiga" miljöer kan mycket väl tåla skämt och är sjäälva duktiga på det. Det är bara det att efter ett tag märker de flesta att skämten är inte alltid bara ironiska, och bortförklaringen "men du fattar väl att jag inte tycker så på riktigt" fungerar inte längre, för även om de flesta inte är så misogyna som deras halvironiska kommentarer, finns sexismen överallt och genomsyrar precis allting. Och man kan inte sätta fingret på det, för att det är mycket lättare att peka ut ett enskilt företeelse, ett ord eller ett inlägg än att få folk att inse att de oftare lillar tjejer än killar.

Elin J said...

PHPH:

Du har ett sätt med ord som jag omöjligt kan toppa. Läs, men of yorn, och förstå.

Ted Stridh - DigitalComics - BlogEdition said...

Hej, hej!
Tänkte svara på ditt inlägg om Seriefrämjandet (och dess forum). Jag tycker det är lite synd att man ska se de (något) äldre medlemmarna som något negativt. Semb, Hallin och Forsmark har stora kunskaper inom området. Det finns yngre medlemmar också, det är säkert. Problemet är att dessa personer inte tar för sig i lika stor utsträckning. Men dom som gjort det har diskuterat allt från nybörjar-tips till SPX. Andra vill ha tips/kritik rörande sina egna alster eller snacka seriefanzin. Så vi håller oss nog till betydligt fler ämnen än Barks och Tintin.

Man får inte heller glömma att det finns en hel del respektabla medlemmar på forumet (som t ex Malin Svedjeholm, Mikael Tegebjer och Johan Wanloo).

Ted Stridh - yngre person.

Elin J said...

Ted Stridh -yngre person:

Känner mig som en trasig LP-skiva här i kommentarsektionen. Jag känner personligen flera yngre personer som hänger på forumet.
Varav 90% delar mina åsikter. Det säger ju sig självt att åldrarna varierar. Det är ju ffs ett forum.

Glöm inte att jag själv tittar in där, då och då, för att kolla läget. Jag vet vad som diskuteras.
Och det är väl inte så konstigt att "respektabla" medlemmar finns på det största forumet för det som tar upp det de jobbar med?

Forumet fungerar ju rätt bra som reklampelare.

Ted Stridh - DigitalComics - BlogEdition said...

Jag förstår, jag försöker inte konvertera någon. Det är fler som uttryckt sitt missnöje med SeF:s forum, och det tycker jag är tråkigt. Många kanske tycker att det är slutet, eller att "kunskaps-nivån" är alldeles för hög. Något som kan avskräcka en del personer från att skriva på forumet.

Vi får väl hoppas på en förändring.
Självklart ska vi inte förvandla din blogg till en diskussion om Seriefrämjandets forum, kände bara att jag var tvungen att kommentera ditt inlägg.

Häftiga serier/teckningar, förresten.

/Ted Stridh

Anonymous said...

Nåja, det är ju inte bara unga tjejer som undviker SeFs forum. Jag har försökt dra dit en hel del skribenter av olika åldrar, men fått blank vägran tillbaka...

Det sexistiska "macho"-språket är ju ingen fördel. Inte heller besserwisser-attityden. Det driver till och med bort gamla gubbar som SteamboatWilly därifrån.

Det finns ju en hel del personer på det forumet som tror att det är det enda forumet för serier och information som finns. Det är bra att du talar om för dem att det finns mer i världen än forumets klubb för inbördes beundran. Forumet är inte ens representativt för Seriefrämjandets egna medlemmar då många av dem undviker det som pesten.

Elin J said...

ÄNTLIGEN någon som förstår andemeningen i mitt utlägg.
TACK!

Anonymous said...

Nu heter jag ju Steamboat Willie (1928, film med känd mus i huvudrollen), men annars håller jag med.

Jag tror jag vet vem du är anonym, och ja, jag undviker SeF:s forum. jag är däremot med i den döda mailing-listan fortfarande... Jag hakar ofta upp mig på attityden att forumet är det enda som gäller. Jag har många skäl attinte vara med där, men det respekteras inte. jag fick information om en SerieWiki-pub en vecka efteråt när folk klappade sig själva på ryggen för att det var så lyckat.

Många tror att all information som skrivs där är det enda som gäller. Att forumet i många trådar är en klick för inbördes ryggdunkningar och att avvikande åsikter och personer med tunnare hud och utan bibliotekarie- eller journalistutbildning motas bort, det ses inte som ett problem.

Att genusperspektivet är skevt och i mångt och mycket förstärks är bara en anledning att stanna därifrån. Jag menar... kommer någon ihåg debatten om "erotisk serier"/"porrserier" på Seriewikin? Om påstående som att "porrserier främjar jämställdhet" inte bara får vara oemotsagda utan ses som en absolut sanning inte visar på något snett vet jag inte vad. Den debatten var inte på forumet, men den drevs av samma personer som modererar trådarna på forumet.

Jag har svårt att anamma den synen på porren, men det kanske är min uppväxt i ett tryggt heteronormativt vänsterhem och avsaknad av journalistutbildning som spökar. Fast när den synen ses som så naturlig att ett ifrågasättande bara genererar stora frågetecken (som om man ifrågasatt att solen lyser på sommaren) så känner jag mig som på besök i en annan värld.

Jag måste vara född fel. De "gamla gubbarna" ser mig som en spoling som inget vet och de nya serieskaparna ser mig som en gammal stofil som borde pensioneras och inget vet. Snacka om att vara ur fas.

(För övrigt anser jag Carl Barks vara gud, Swifts "Gullivers Resor" otroligt läsvärd och Dori Seda borde få en minnesstaty.)

Anonymous said...

Tänkte bara tipsa: http://forumet.serieframjandet.se/viewtopic.php?id=2042&action=new

Anonymous said...

Ska inte "kidnappa" Elin J:s utmärka blogg här, men jag kan konstatera att jag inte känner igen nästan någonting av Steamboats beskrivningar. Det här är dock inte rätt plats för ett försvarstal. Om du vill diskutera något av det här med mig (jag kan inte tala för övriga forum/wikianvändare) är du välkommen.

/ola

Anonymous said...

Jäkligt sent att kommentera nu, förresten, men den där kommentaren om porr känns rätt tagen ur sitt sammanhang.

Kanske bara ställer till problem om man försvarar sig, men sammanhanget är iaf en lång diskussion på Seriewikin om kategorisering/artikelinkludering av porr vs erotik samt om manliga vs kvinnliga serietecknare, där min kommentar var tänkt som en ironisk inflikning i en diskussion vilken redan hade gått rätt långt:

http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Kategoridiskussion:Erotiska_serier

Nåja, men hela alltet känns egentligen mest löjligt i efterhand, men så blir det väl...

Anonymous said...

Bonjour, inkdummy.blogspot.com!
[url=http://cialistina.pun.pl/ ] cialis [/url] [url=http://viagradysi.pun.pl/ ]Acheter viagra [/url] [url=http://cialisorto.pun.pl/ ]Acheter du cialis en ligne[/url] [url=http://viagrakewa.pun.pl/ ] viagra online[/url] [url=http://cialissexc.pun.pl/ ]Acheter du cialis online[/url] [url=http://viagraginc.pun.pl/ ]Acheter du viagra en ligne[/url]